Магията в кухнята не опира само до това да готвиш най-вкусните храни и да водиш приятни разговори със семейството си по време на вечеря. Без добре почистени и поддържани съдове и кухненски прибори, времето, прекарано в това помощение, ще загуби своя чар, а здравето ти, както и това на семейството ти, може да пострада.
Ако имаш нужда от съвети за това как да поддържаш приборите за хранене, чиниите и различните кухненски аксесоари от всякакви материали чисти, както и да държиш микробите и бактериите далече, продължи да четеш.
Как се чистят пластмасовите съдове и инструменти
- Как да премахнеш неприятните миризми от пластмасовите съдове и инструменти: остави да ги да престоят една нощ в топла вода с четвърт чаена лъжичка горчица на прах.
- Как се премахват петна от пластмасови съдове: разтрий ги с лек разтвор от хлор и вода.
- Как се премахва миризмата от пластмасовите кутии: сложи смачкани листове от вестник в кутията и я затвори с капака ѝ. Измий с топла вода и малко препарат за миене на съдове на следващия ден.
Как се чистят алуминиевите съдове и инструменти
- Алуминиевите съдове могат да се почистят в мивката или в съдомиялната веднага след използването им и след това да се изсушат. Алуминиевите тигани се измиват с вода и нежен препарат, след което се изплакват с гореща вода.
- Алуминият бързо губи блясъка си, така че трябва редовно да се чисти със телче (стоманена вълна).
- Как зацапаният алуминий отново да заблести: напълни тигана или тенджерата с един литър вода и добави две лъжици калиев битартрат (тартанов крем) или лимонова сол. Когато водата кипне, изплакни и подсуши съда.
Как се чистят стоманените съдове и инструменти
- Стоманените кухненски съдове се почистват в мивката или съдомиялната машина с вода и препарат, веднага след употреба, за да не се оцветят.
- Не използвай почистващ прах или телче, защото те са твърде абразивни.
- Как да се отървеш от белите петна по стоманените съдове или прибори за хранене: разтрий петната с кърпа, потопена в бял оцет, след което избърши всичко с чиста салфетка.
Как се чистят дървените кухненски инструменти и аксесоари
Почистване на дъски за рязане
- Използвай различни дъски за рязане на сурово месо, варено месо и зеленчуци. Независимо от материала, от който е направена (дърво или пластмаса), измий я бързо, след като си я използвал. Можеш да я сложиш в съдомиялната машина, ако е пластмасова или да използваш грубата страна на гъбата, за да я почистиш с препарат за чинии, ако е от дърво.
- Редовно дезинфекцирай дъската за рязане, като я бършеш с разтвор, направен от една част хлор и десет части вода, след което изплакни добре.
- За да избегнеш неприятните миризми, съхранявай дъската за рязане повдигната, така че и двете страни да изсъхнат. Ако миризмата се задържи, разтрий дъската за рязане с половин лимон и сол.
- Не дръж дървената дъска за рязане прекалено дълго във вода.
Почистване на дървени инструменти
- Дървените инструменти не се слагат в миялната машина, а се мият в мивката с топла вода и малко препарат за чинии, след което се изплакват добре.
- Не ги дръж твърде дълго във вода, избърши ги със суха кърпа и ги остави да изсъхнат напълно преди да ги прибереш.
Как се чистят порцелановите съдове
• Почистване на порцеланови съдове със следи от яйца или мляко: веднага след употреба ги изплакни със студена вода и след това ги измий.
• Старият порцелан не трябва да се мие с гореща вода, защото може да се напука. Той също не трябва да се мие в съдомиялната машина.
• Как да накараш алуминиевите прибори да блеснат: сложи 8 лъжици оцет в 1,5 литра вода и сложи разтвора да се вари. Остави приборите в кипящата вода за 10 минути. След това ги изплакни добре и избърши останалите петна с телена четка.
Как се чистят незалепващите кухненски съдове
- Как да се отървеш от изгорелите остатъци от храна: напълни съда с топла вода и течен препарат за чинии, след което го остави да престои около един час. След това го измий, както обикновено, използвайки неабразивна гъба, ако е необходимо. След това обнови незалепващия слой с малко олио за готвене, разнесено върху дъното с хартиена салфетка. По този начин ще възобновиш незалепващите свойства на съда.
- Как да се отървеш от утайката, останала след варене на зеленчуци в твърда вода: използвай бял оцет или лимонов сок.
Как се чистят съдове от чугун
- Съдовете от чугун се почистват с олио: покрий дъното и стените на съда със слънчогледовото олио и го загрей на печката или във фурната един час. След това премахни олиото и избърши остатъците с хартиена салфетка.
- Измий съда с топла вода и препарат за чинии, след това го изсуши добре, за да избегнеш формирането на ръжда. Ако все още се появят петна от ръжда, премахни ги с желязно острие и малко готварско олио.
Как се чистят глинените съдове
- Съдовете от глазирана глина се почистват с гореща вода и малко препарат за чинии.
- Съдовете от неглазирана глина се почистват с гореща вода, без да се използва препарат за чинии и без да се търкат. Преди да ги използваш ги сложи във вода, за да предотвратиш усвояването на соковете от храна.
Как се чистят и поддържат ножовете
- Как да премахнеш ръжда от ножовете: забий острието на ножа в лук, промуши го няколко пъти, за да разтриеш острието с лука и го остави да преседи няколко часа.
- Ножовете от въглеродна стомана се мият в мивката веднага след употреба и се оставят да изсъхнат на топло място, за да се предотврати появата на ръжда. Ако се появят следи от корозия, трябва леко да ги изтъркаш с гъба от стоманена вълна или със сол и восъчна хартия. Изплакни ги добре и ги избърши с памучна кърпа.
- Не дръж ножовете си в чекмедже, защото остриетата им ще се изтъпят. Използвай магнитна поставка за стена или дървен блок за съхранение.
Не забравяй да провериш инструкциите на производителя преди да поставиш съдовете, чашите или другите кухненски инструменти в съдомиялната машина. Дървените инструменти и аксесоарите като пресата за чесън, рендето и отварачката за консерви никога не трябва да се слагат в съдомиялната машина. Имай предвид гореспоменатите съвети, когато почистваш кухненските си съдове и аксесоари, и те ще изглеждат и работят като нови дълго време.