Трапезарията на една къща е стаята, в която цялото семейство се събира около масата. Обикновено това е разширение на кухнята, предназначено да улесни сервирането.
В Европа това пространство за хранене е най-вече неразделна част от кухнята, а в последно време се превърна и в допълнение към хола, като американските интериори и се използва при специални поводи или официални вечери с гости, а не за всеки ден – защото за тази дейност има друга обособена част.
И така, от гледна точка на мебелите, трапезарията изисква семпли предмети – маса, за предпочитане правоъгълна и достатъчно голяма, две внушителни кресла от двата края и четен брой столове от двете страни.
В миналото зоната, в която семейството се е хранело се е простирала върху едната половина от стаята и е била притисната от останалата част от мебелите и декорациите на дома, включително много близо до класическия огромен телевизор.
Въпреки това, с времето дизайнът на това пространство се променя значително и сега трапезарията получава специално внимание, най-вече защото мястото за хранене всъщност е там, където семейството се събира в края на деня и прекарва време заедно, далеч от телевизора, работата и всички обикновени дейности.
Подреждането
Пространство, което е специално посветено на трапезарията не трябва да се третира безразлично. За да не се смущаваме хроматично и да не създаваме препълнен вид ще трябва да обърнем внимание на няколко правила за стил, така че новата зона да е в хармония с останалата част от къщата.
Една от ключовите думи, когато става въпрос за обособяването на трапезарията е минимализмът. Не избираме големи столове, маси със смели цветове, тежки килими или цветни покривки.
Основното, което трябва да се вземе предвид е, че това е място, което често се използва, затова трябва да се купуват преходни и прости мебели, а също така трябва да има значително пространство, за да се движиш лесно наоколо.
За да получиш удобна и визуално приятна зона за хранене, ще трябва да спазваш поредица от правила, които са свързани със стил, цветове, осветление и дори малки детайли.
Стил
За да бъде добре обособена зоната за хранене тя трябва да съответства на общия стил на къщата – ако преобладава минимализъм или рустик стил, пространството за хранене ще трябва да следва същия стил, за да създаде и поддържа хармония.
Елементите, с които трябва да внимаваш са подът, килимите, стените, пердетата и не на последно място – мебелите. Ако се стремиш към рустик стил, може да избереш подове от състарена дървесина, килим с тежка текстура и традиционен принт, както и завеси от тежка, непрозрачна тъкан, която може да бъде поставена на гънки.
Цветовете
След като избереш стил, следват цветовете. Избири тапицирани столове в същия цвят като завесите и съпостави мебелите с декора, за да изградиш фокусни точки. Не се препоръчва да има контрастни цветове в тази зона, тъй като зоната за хранене изисква високо ниво на хармония и релакс, както физически, така и визуални.
Цветовете могат да бъдат част от две цветни схеми: допълващи се и едноцветни.
Допълнение
За да създадеш жизнен и контрастен дизайн, избери два цвята от противоположните страни на палитрата на Нютон, които ще използваш за декорация.
Простите цветни комбинации са червено с жълто, синьо с оранжево, жълто с лилаво и много други нюанси. За да създадеш дълбочина може да използваш повече нюанси на двата избрани цвята.
Например, ако избереш червено със зелено, може да ги акцентиращ с нюанси на розово или светло зелено. Може да работиш както за едноцветни предмети, така и с райета, точки или различни други щампи.
Монохром
Едноцветната декорация може да изглежда като основен избор, но това не означава, че трябва да използваш абсолютно един и същи цвят за всеки предмет. Може да заложиш на светло синьо за стените, по-тъмен нюанс за мебелите и много тъмен за килима и да си играеш с тези нюанси.
Има и цветовете, които се препоръчват главно за декориране на хола, а тези са част от по-фините, пастелни цветове – крем, бежово, мента, небесно синьо или прасковено – за създаване на стая със спокойна вибрация.
Заключение
Накрая поставянето на масата, около която може да се събере цялото семейство, няма значение. Важното е съществуването ѝ. Когато мислим за хранене, първо се сещаме за онази класическа семейна маса с 12 стола, около която се събираме за празниците или специалните дни.