През цялата история хлябът е бил основна храна, винаги присъстваща на масата. Той е придружавал почти всяко кулинарно угощение и се е превърнал в основен източник на въглехидрати от зърнени култури.
Днес го намираме във всички магазини, но в същото време можем да го приготвим и у дома с прости съставки. Ето защо, за да се насладиш на пресен хляб, току-що изваден от фурната, ние идваме при теб със съвети за перфектен домашен хляб и препоръчваме някои основни инструменти за приготвяне на хляба.
За хляба
Хлябът се нима роля в диетата на хората от над 30,000 години, първите форми на хляб, датиращи от древен Египет. С течение на времето той придобива различни форми и композицията е адаптирана спрямо нуждите на всяка общност.
В света има стотици видове хляб. Италия е известна с фокачата и чабатата, Франция е страната на произход на багетата, гърците са господари на питата, а арабските страни са големи потребители на собствен тип пита.
През Средновековието хлябът е имал ролята на чиния, на която се е сервирала храна. В края на яденето се е изяждала и чинията от хляб. През 15 век е заменена с дървени съдове.
Стойността на хляба е била много висока в миналото, поради което се е използвал като валута. Един работник е можел да бъде платен в хляб за работата си.
Как се приготвя вкусен хляб?
- Избери качествени съставки, добро брашно, което трябва да пресееш два пъти преди да го използваш.
- Използвай прясна или суха мая в зависимост от предпочитанията си и я добави върху брашното.
- Водата, използвана в състава, трябва да е топла, но не гореща.
- Добави в тестото няколко лъжички зехтин, това ще направи тестото по-фино.
- Солта е важна, използвай подходящо количество, за да направиш хляба вкусен.
- И накрая, можеш да добавиш семена като мак или сусам, те са важен източник на фибри и са вкусни в тази комбинация.
Основни инструменти за хляб
Тава за печене
Тавата за печене играе много важна роля при приготвянето на хляб. Качествена тава предотвратява прилепването на тестото към нея, спомага за равномерното разпределение на топлината и лесно можеш да я почистиш накрая. Тя се предлага в множество форми и ти помага да създадеш вкусен хляб, точно вкъщи. Не е нужно да си експерт пекар за добри резултати, просто се нуждаеш от качествени тави за печене, малко умение и много страст.
Кухненски миксер
Кухненският миксер е оборудван със специални бъркалки за тесто. По време на приготвяне на хляб те могат да се използват за улесняване на работата ти. Омесването е тежък процес и отнема около 15 минути (в случай на ръчно месене), за да се активират съставките в сместа. Следователно кухненският миксер се оказва истинска помощ.
Кухненски везни
За някои тестени изделия като торти, пайове или хляб, трябва да се спазва подробно рецептата, когато става дума за теглото на съставките. Необходимо е точно да се претеглят брашното и останалите съставки, за да се получат най-добрите резултати в кухнята. Използвай везна, за да бъдеш сигурен, че следиш рецептата правилно и да готвиш без притеснение!
Купа за тесто
Ще имаш нужда от голяма купа, за да разбъркаш леко съставките. Избери такава с голям капацитет, която да ти осигури необходимото пространство при приготвянето на хляба. Керамичните или стъклените купи са по-тежки, но имат предимството, че поддържат по-добре температурата на тестото.
Нож за тесто
Ако планираш да приготвиш повече хляб, ще имаш нужда от специален нож, който да ти помогне за разделянето на тестото. Ножът за тесто е полезен и за оформянето на хляба или за месенето. Този кухненски инструмент е изключително полезен, особено ако нямаш много опит в приготвянето на тесто.
Кухненска ръкавица
Всяка кухня трябва да бъде оборудвана с кухненски ръкавици. Те са полезни не само при приготвянето на хляб, но и за всяка храна, приготвена във фурната. Изолират много добре термичната топлина и ни позволяват спокойно да извадим деликатесите от фурната.
Оборудвай кухнята си с качествени прибори и използвай времето прекарано вкъщи креативно: приготви вкусна храна и добави пресен домашен хляб, направен от теб.