Със сигурност поне веднъж си попадал/а на Джейми Оливър да готви със свежи билки в кухнята. Това е истинско шоу. Откъсни няколко листа босилек за вкусно песто, вземи малко магданоз за гъбено ризото и овкуси лимонадата с мента – всичко това от саксии, които седят тихо на рафтовете и первазите ти. Със сигурност слюноотделянето се активира, когато видиш толкова много зеленина, готова за добавяне в най-апетитните ястия.
Е, знай, че може също да отглеждаш подправки в саксия в кухнята или на балкона, така че да имаш под ръка пресни билки през цялата година, които да добавяш към супи, пържоли, сосове или салати.
Всичко, от което се нуждаеш, са няколко саксии и поставки за растения, почва и ароматни семена или разсад, за да създадеш малка градина до прозореца на кухнята или в специално подредения ъгъл на балкона.
Ето и кои са растенията, които с лекота ще отглеждаш в саксии у дома.
Салвия
Салвията (градински чай) е отлична за подправяне на месо, сосове и салати. Има интензивен вкус, малко горчив, леко пикантен, но ако се прекали с нея, рискуваш да доминира над другите вкусове. Най-вече, защото една саксия градински чай ще ти е достатъчна, за да овкусиш много на брой и абсолютно вкусни ястия.
Салвията се нуждае от саксия с диаметър около 30 см, с дренажен отвор за добро оттичане. Харесва вода, но не в излишък и обича слънцето, така че би било добре да се намери удобно място на перваза на прозореца, под ярка светлина.
Пресен лук
Зеленият лук е приятна изненада във всяка кухня. Добави няколко стръка от това растение в сосове от кисело мляко или като финална нотка в пухкави омлети и ще усетиш дискретен аромат на лук и праз.
Това няма да остане незабелязано, когато искаш да впечатлите гостите си на брънч с грандиозно покритие: използвай бял порцеланов сервиз и го поръси с накълцан лук или дори цели стръкове. Те съдържат в изобилие витамини А и С, а също и калций, магнезий, фосфор, калий и други витамини и минерали в по-малки количества.
You will be very satisfied with the pot (necessarily with a drain hole) or your planter with chives: the plant regenerates as soon as you cut it. It should be watered regularly and placed in an area where natural light penetrates at least six hours a day.
Мента
Ако искаш да отглеждаш мента у дома, най-добре би било да подготвиш просторна саксия, изработена от керамика, в която да пусне дългите си корени, този материал ще задържа главата най-добре. Ще ти бъде по-лесно да отглеждаш мента от разсад, а не от семена.
Постави я там, където получава достатъчно светлина и я поливай редовно, но не прекомерно. Използвай връхчетата на ментата, за да я насърчиш да расте буйно и богато.
Босилек
Не е твърде трудно да отглеждаш босилек в саксии, но тази многогодишна билка все пак е малко по-претенциозна от градинския чай или лука. Босилекът трябва да се полива само когато почвата е суха на повърхността и два пъти месечно би било добре почвата да се преобръща, за да се ускори развитието. Можете също така да използваш естествен тор, за да осигуриш необходимите хранителни вещества (сушени и нарязани яйчени или бананови кори или суха утайка от кафе, просто поръсени в основата на растението).
Има няколко вида саксиен босилек:
- Червеният босилек в саксия има силен аромат, но се използва само суров, в салати или поръсен върху вече приготвена храна.
- Гръцкият саксиен босилек се регенерира бързо и може да се използва за приготвяне на песто.
- Сладкият босилек в саксии е може би най-често срещаният вид на това растение. Използва се както в салати, така и в кулинария, в различни ястия.
Розмарин
За да отглеждаш розмарин в саксии, ти е необходим малък контейнер с дренажна дупка, градинска почва смесена с пясък и светло място, но защитено от пряка слънчева светлина. Поливай ароматното растение веднъж на всеки два дни през лятото и около веднъж седмично през студените месеци, защото розмаринът не е голям любител на водата.
Розмаринът може да расте много, така че бъди в готовност да смениш саксията му, когато стане твърде голям. Бери редовно листата и ги съхранявайте във фризера или в хартиени пликове.
Мащерка
За да се наслаждаваш на мащерка в саксия възможно най-дълго, след месец от засаждането трябва да я преместиш в по-голям съд, който ще осигури достатъчно място за маневри на въртящия се корен (основният корен, който расте много).
Постави я на балкона, така че да се възползва от възможно най-много светлина и я поливай само, когато горният слой на почвата е сух. Леко пикантният вкус на мащерка идеално се съчетава с месни ястия и ястия с гъби.
Магданоз
За отглеждане на магданоз в саксии ти е необходим по-висок съд, подходящ за дългите му корени. Може да го поставиш в кухнята, на по-сенчесто място, въпреки че расте добре на слънчеви места. Това, от което магданозът се нуждае в изобилие, обаче, е вода. Поливайт го често, но не прекомерно и не оставяй почвата в саксията да изсъхне.
Ако често готвиш с магданоз и искаш да имаш достатъчна реколта, отглеждайте семена в няколко саксии, защото едно растение може да те обостри повече, отколкото да задоволи апетита ти.
Вземи под внимание горната информация и обогати своите гастрономически преживявания с пресни билки, директно от саксията.