FAQ

Моят акаунт

Можеш да влезеш, като следваш следните стъпки: кликни върху линка „Вход“ и въведете имейл адреса и паролата, която искаю, или чрез твоя акаунт във Facebook, чрез достъп до опцията „Регистрация с Facebook“.

Категории: Моят акаунт

В твоя профил ще имаш постоянен контрол върху поръчките си: ще можеш да отложиш времето за доставка според твоите нужди, ще можеш да отмениш поръчка или да промениш количеството на поръчаните продукти, ще можеш да промениш адреса за доставка или да изтеглиш фактурите.

Категории: Моят акаунт

Кликни върху „Вход“ и „Забравена парола?“ Въведи имейла, с който си се регистрирал. Нова парола ще бъде генерирана от системата и изпратена до посочения имейл адре.

Категории: Моят акаунт

За да изтриеш профил , съгласно Регламент на ЕС 2016/679 – GDPR, молим да ни изпратиш искане за изтриване на акаунт/ лични данни на имейл адреса dpo@vivre.eu.
Твоята заявка ще бъде поета и решена възможно най-бързо от нашите колеги, отговорни за защитата на личните данни.

Категории: Моят акаунт

Кредитите Вивре имат срок на валидност 3 месеца и автоматично се приспадат от следваща направена поръчка. Те могат да бъдат получени при следните условия:
– при абониране за бюлетина ще получиш 20 кредита Вивре само веднъж
– за първата поръчка на всеки поканен от теб приятел ще получите 20 кредита Вивре
– за закупуване на продукти от www.vivre.bg, ще получите Vivre точки на стойност 3% от цената на продуктите, след като платиш поръчката.

Точките могат да представляват до 30% от стойността на поръчката.

Категории: Моят акаунт

Не. Всеки член на общността Vivre може да има само един акаунт. (вижте 9.1.4.)

Категории: Моят акаунт

Load More

Към vivre.bg